Tuesday, July 6, 2010

Kisah_sarang_burung.

Kisah tentang sebuah keagungan tuhan. Subhanallah.
Kisah ini berlaku dihadapan rumah kami. Ada sekor burung buat sarang kat puncak chinese bamboo pasu yang kami letakkan kat situ...dpt tgk progress dia wat sarang dr berterabur sampai la jadi makin kemas tiap2 hari...ni gambar hari kedua dah...



salah satu benda paling mengagumkan ialah bagaimana tuhan dah bagi kesempurnaan dimana burung itu meletakkan sekeping plastik di bahagian paling bawah sarang itu (ala-ala waterproofing).


Tersangatlah excited bila masetu beberapa hari lepas tu ade sebijik telur kecil berwarna coklat gelap dalam sarang tu...




keesokan harinya tu, sebiji lagi telur telah memenuhi sarang itu.



untuk beberapa hari, kelihatan ibu kepada telur-telur itu mula mengeram. Bila sahaja kami membuka pintu rumah, burung itu akan lari dari sarangnya.



setelah masuk hari ke 5 burung itu telah mula mengeram sepenuh masa. Burung itu tidak seminitpun meninggalkan sarangnya walau didekati. Tidak juga makan dan minum untuk beberapa hari untuk mengeram dan menjaga telur-telurnya.



dan akhirnya.....sebiji telah menetas. :)



.....dan sebiji lagi......:D



...sewaktu gambar ini diambil, mata anak burung itu masih lagi belum dibuka.... Setiap hari ibunya akan mencari makanan untuk disuapkan kepada anak-anaknya. kadangkala kami menggantungkan pisang berdekatan sarang untuk memudahkan ibu mereka...:)

....mereka akan mengangkat kepala apabila mendengar siulan kami menganggap ibunya memanggil. Sangat-sangat kagum dengan ciptaan Allah yang Maha Sempurna.








...dan subhanallah! alhamdulillah hari ni kami dirumah mendapat tetamu sekali
lagi....seekor lagi burung telah menapak membuat sarang di hadapan pintu
rumah yang sama! kini disebelah pokok yang identical di sebelah lagi
pula....methods of construction yang sama....! Alhamdulillah burung2 ini tidak serik bertandang ke rumah kami... =D


kanan sarang yang lama, kiri sarang yang baru! weeeee...xD



sarang yang baru! :D






...sesungguhnya ciptaan Allah adalah sumber inspirasi yang teragung di atas muka bumi ini....
Alhamdulillah semoga Allah merahmati dan memurahkan rezeki semua sekaliannya. :) ...



gambar2 daripada Ahmad Hakym dan Ahmad Hilmy. copyright reserved.

8 comments:

bak said...

nais documentary akym!
kalau ibu burung tu boleh hire kau, die mesti nak buat custom album gambar gambar ni!hehe

seriously,nice!

Ahmad Hakym said...

hahahahahaha....thanks! mak burung tu dah mintak dah pon...hahahaha...:P

hilmy said...

Sarang yang lama masih elok... Nak buat sarang baru jugak si burung ni...membazir betul....

Sendra said...

hakym..ini suatu documentary yang sangatlah bermakna..its like kau mengikuti setiap perkembangan burung tersebut,dan gambar yang kau snap sangat bermutu..aku teruja sangat2 hakym dengan kerja kau..come on..teruskan buat readers imressed dengan kerja kau..ia sangat tulus hakym..aku boleh nampak tu..

Sokongan anda kepada blog kueh tart selama ini sangat bermakna buat diri saya..terima kasih daun keladi.

-Sendra.

Ahmad Hakym said...

thanks so much bro! aku pon jadi semangat sebab ko sokong aku masa bila aku nak start blogging nih....tu yg jg semangat tuh...huhuhu...^^

mohd nor uzair said...

sgt touching. walaupun tnpa ayat bunga2 n puitis. keep it up bro.

kacamata said...

like =]

rahim bat said...

Allah yang bg ilham kat burung2 tu utk buat sarang kat rumah ko hakym..Allah yang pilih keluarga ko..Semoga Allah merahmati..

Subhanallah.

those who giv me support...=D

© 2009 'One-column photo blog' by HUGE photo blog